top of page
Zoeken

Hoe jouw omgeving impact heeft op jouw resultaten

In een tijd waarin het Coronavirus het dagelijks leven overheerst en wereldwijd slachtoffers maakt, staat de media vol met tips en adviezen om besmetting te voorkomen. Door al deze berichtgeving moest ik ineens denken aan een ander besmettingsgevaar. Een gevaar dat onbewust tijdens jouw hele leven op de loer kan liggen.

Waar je mee omgaat, word je mee besmet! Een oud gezegde dat geldt voor vele aspecten in jouw leven. Sta jij er weleens bewust bij stil met wie jij je omringt? Want je schijnt het gemiddelde te worden van de vijf personen waar jij het meest mee omgaat. Jouw directe omgeving heeft dus grote invloed op jouw denken en handelen. En daarmee op de resultaten die jij behaalt. Door wie en wat word jij ‘besmet’? Door personen die jou het liefste willen behouden zoals je bent? Of door personen die jou stimuleren om te groeien en je positief ondersteunen om jouw doelen en dromen te realiseren? Word je ‘besmet’ met negativiteit, roddels, en stilstand? Of met positiviteit, optimisme, groei en persoonlijke ontwikkeling?

“You are the average of the five people you spend the most time with” - Jim Rohn

A-players

Besef dat jouw omgeving uit vier verschillende type spelers bestaat:

A-spelers

Zij leven in lijn met jouw waarden én zien de volgende versie in jou. Aan deze mensen kun je jezelf optrekken. A-spelers dagen elkaar inhoudelijk uit, vullen elkaar aan en stimuleren elkaar om te groeien.

B-spelers Deze personen leven in lijn met jouw waarden, maar de samenwerking of vriendschap brengt inhoudelijk weinig nieuws met zich mee. Waarschijnlijk niet de personen die je nodig hebt als je echt stappen wilt zetten.

C-spelers Zij leven niet jouw waarden, maar je kunt wel van ze leren. De samenwerking kan veel opleveren, maar vroeg of laat kan het gaan wrikken vanwege de mis-match in waarden.

D-spelers Willen alleen de ‘oude jij’ zien. Zij brengen je inhoudelijk weinig én botsen met jouw waarden.

Het mag duidelijk zijn: omring jezelf zoveel als mogelijk met A-spelers. Die kunnen jou op weg helpen met het realiseren van jouw doelen en dromen. Met B-spelers kun je prima een gezellige tijd hebben. Samenwerking met C-spelers kan interessant zijn om van te leren; houd wel jouw eigen waarden hoog in het vaandel. Laat je niet afleiden door D-spelers; het is waarschijnlijk beter om afscheid te nemen van deze groep.

Wees kritisch van wie je wel en niet adviezen overneemt. Alle, vaak goedbedoelde, adviezen van mensen uit jouw omgeving hebben pas waarde als zij zelf ervaring hebben met datgene waar jij mee bezig bent. Win vooral adviezen in bij experts. Verzamel een dreamteam bijeen van gelijkgestemden. Mensen met kennis en ervaring, bij voorkeur met een groot netwerk en die jou inspireren en stimuleren bij de uitvoering van jouw plannen. Proximity is power!

“Deliberately seek the company of people who influence you to think and act on building the life you desire” - Napoleon Hill

Love your family; choose your peers!

Als je met persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaat en je gaat veranderen in je gedrag, met jouw kijk op het leven, hoe je zaken aanpak etc. dan gaat jouw omgeving dat uiteraard merken. Uit eigen ervaring weet ik dat de directe omgeving niet altijd begrip heeft waar je mee bezig bent. Mijn familie bijvoorbeeld begreep er helemaal niets van toen ik startte met persoonlijke ontwikkeling. En dat ik mijn goede en veilige baan opzegde. Er is letterlijk op enig moment gevraagd of ik tijdens die trainingen gehersenspoeld werd! Ik ben niet de enige met een dergelijke ervaring. Onlangs zaten Shirley en ik aan tafel met andere ondernemers en tijdens het gesprek bleek dat meerderen van hen te maken hadden met reacties uit hun omgeving op de stappen die zij aan het zetten waren. Conclusie was dat je mag omarmen dat mensen je als een ‘dorpsgek’ zien.

Dat je omgeving niet begrijpt waar je mee bezig bent, daar zul je mee om moeten leren gaan. Zeker als je ook grotere prestaties neer gaat zetten, hoef je er niet automatisch op te rekenen dat mensen blij voor je zijn. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ is in Nederland toch nog in veel gevallen de leidraad. Dus als jij andere dingen gaat doen dan men gewend is, als jij uitstijgt boven jouw omgeving, dan kunnen mensen daar of in negatieve zin op reageren of helemaal niet. Ons dringend advies is om je in jouw transformatieproces en in de realisatie van jouw doelen en dromen niet af te laten leiden door gebrek aan begrip en steun uit je omgeving. Zet door! Laat je niet leiden door wat anderen van je zullen denken, ook niet als het je familie is. Je hebt geen invloed op anderen: alleen op jezelf! Laat de gedachte los dat jij moet doen wat je omgeving van je verwacht.

We roepen overigens niemand op om radicaal het contact met de omgeving te verbreken als je niet gesteund wordt. Je kunt uiteraard nog steeds met de mensen omgaan, maar dan misschien wat minder vaak of op een andere manier. Houd er ook rekening mee dat je mensen kwijt gaat raken, omdat ze niet meer in jouw nieuwe leven passen. Richt je aandacht op nieuwe contacten met personen die jou wel verder helpen.


Moed is elke dag jezelf zijn in een wereld die vindt dat je iemand anders moet zijn

Als jij stappen zet en gaat groeien, realiseer je dat je jouw omgeving een spiegel voor gaat houden. Je omgeving reageert misschien niet op een stimulerende manier, omdat ze zelf eigenlijk niet durven te doen wat jij aan het doen bent. Het kan ook angst zijn om je te verliezen.


Waar je mee omgaat, word je mee besmet. Kijk eens kritisch naar jouw eigen omgeving. Met wie ga je om en helpen zij jou verder in het behalen van jouw doelen? Wij hebben inmiddels geleerd dat je in elke fase van je leven mensen ontmoet waar je voor een bepaalde periode mee omgaat. Wees blij en dankbaar voor alle mooie momenten die je met die personen hebt gehad en kijk vervolgens verder naar de toekomst. En je gaat tijdens jouw groeiproces vele mooie nieuwe mensen ontmoeten. Mocht je het op momenten toch moeilijk hebben, stel jezelf dan de vraag: wil ik mijn doelen en dromen realiseren en het leven leiden dat ik wil, of pas ik me aan aan mijn omgeving en blijf ik het leven leiden wat de omgeving van mij verwacht?

“Keep away from people who try to belittle your ambitions. Small people always do that, but the really great make you feel that you too, can become great. When you are seeking to bring big plans to fruition, it is important with whom you regularly associate. Hang out with friends who are like-minded and who are also designing purpose-filled lives. Similarly be that kind of a friend for your friends” - Mark Twain

Onze missie is mensen begeleiden naar een leven vol zelfvertrouwen, passie, voldoening en geluk. Wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen, neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.


Volg ons ook op Facebook, Instagram en LinkedIn.

41 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page