top of page
Zoeken

Wat is angst en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Angst is een van de meest krachtige en complexe emoties die we als mensen ervaren. Het is een emotie die ons in sommige gevallen kan beschermen, maar in andere gevallen kan belemmeren. In deze blog gaan we in op wat angst precies is, waar het vandaan komt, de verschillende vormen ervan, de belemmeringen die het in ons leven kan veroorzaken, en hoe je angst kunt overwinnen.

Het woord fear oftewel angst

Wat is angst en waar komt het vandaan?

Angst is een natuurlijke en essentiële menselijke emotie. Het is een reactie op een situatie die jij als gevaarlijk, bedreigend, stressvol of onzeker ervaart. En zorgt ervoor dat het lichaam in een staat van paraatheid wordt gebracht, waarbij je allerlei lichamelijke sensaties ervaart. Bijvoorbeeld het sneller kloppen van jouw hart en een snellere ademhaling. In deze staat van paraatheid besluit je of je het gevaar ontwijkt of bestrijdt: de zogenaamde vlucht- of vechtreactie.


Op evolutionair niveau diende angst als een overlevingsmechanisme, waardoor onze voorouders zich konden voorbereiden op bedreigingen en gevaarlijke situaties. Het activeren van de vecht-of-vluchtreactie stelde hen in staat om snel te reageren op potentieel levensbedreigende situaties.


De bronnen van angst kunnen variëren van fysieke bedreigingen tot zorgen. Het kan voortkomen uit reële gevaren of irrationele gedachten en zorgen over de toekomst. Onze persoonlijke geschiedenis, opvoeding, en de omgeving waarin we opgroeien, spelen allemaal een rol in hoe angst zich in ons leven ontwikkelt.


Verschillende vormen van angst Er bestaan verschillende vormen van angst. Volgens schrijver en leiderschapscoach Robin Sharma zijn er ‘12 core human fears’:

  1. Angst om te falen.

  2. Angst voor succes (kan ik succes aan en kan ik continue topprestaties leveren?).

  3. Angst voor afwijzing.

  4. Angst om niet goed genoeg of slim genoeg te zijn.

  5. Angst om niet genoeg te hebben.

  6. Angst voor wat anderen van je vinden.

  7. Angst om controle te verliezen.

  8. Angst om alleen te zijn.

  9. Angst om ziek te zijn of ziek te worden.

  10. Angst om ontmaskert te worden, ook wel het 'imposter syndroom' genoemd (geloven dat je ontoereikend en incompetent bent, terwijl resultaten anders uitwijzen).

  11. Angst voor liefde (of om deze te verliezen).

  12. Angst om onbelangrijk te zijn.

Mensen ervaren vaak combinaties van bovenstaande angsten.

Angst kan zich ook uiten in:

  1. Specifieke fobieën: Dit zijn intense angsten voor specifieke voorwerpen, situaties of dieren, zoals hoogtes, spinnen of vliegen.

  2. Paniekstoornis: Mensen met een paniekstoornis ervaren plotselinge en intense angst- of paniekaanvallen, vaak zonder duidelijke aanleiding.

  3. Posttraumatische stressstoornis (PTSS): Dit ontstaat na het meemaken van een traumatische gebeurtenis en omvat herbelevingen, flashbacks en nachtmerries.

Op welke manieren kan angst je belemmeren in het leven?

Hoewel angst een normale emotie is, kan het ons leven belemmeren als het onbeheersbaar wordt.


Angsten kunnen een grote invloed hebben op jouw doen en laten en je weerhouden bepaalde acties te nemen. Bij sommige mensen wordt hun leven zelfs compleet overheerst door bepaalde angsten. Weet dat iedereen in meer of mindere mate angsten heeft gedurende het leven.


Angsten die je niet overwint, worden jouw limieten. Angst houdt je klein, waardoor je niet jouw volledige potentieel benut. Waardoor je niet jouw dromen en doelen zal realiseren.


Angst kan leiden tot een reeks negatieve gevolgen, zoals:

  1. Beperking van mogelijkheden: Angst kan ons ervan weerhouden nieuwe kansen te benutten, carrièredoelen na te streven of nieuwe relaties aan te gaan.

  2. Fysieke gezondheidsproblemen: Chronische angst kan leiden tot lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, stress en spijsverteringsproblemen.

  3. Sociale isolatie: Mensen met sociale angst vermijden vaak sociale interacties, wat kan leiden tot eenzaamheid en isolatie.

  4. Verstoring van mentale gezondheid: Onbehandelde angst kan depressie en andere mentale gezondheidsproblemen verergeren.

Everything you want, is on the other side of fear - Jack Canfield

Hoe kun je het beste met angst omgaan?

De vraag is hoe je met je angsten omgaat. Als je met ze probeert te vechten, je probeert te verzetten, dan zal de angst altijd winnen. Probeer met jouw angst te spelen; ermee te dansen. Erken dat de angst er is en ga stapje voor stapje nieuwe dingen proberen om je angst te overwinnen.


Ontwijk dus niet datgene waar je bang voor bent, maar ga het stapsgewijs juist doen. Door op die manier met je angst om te gaan zul je meer zelfvertrouwen krijgen en wordt je een sterker persoon.


Angsten zijn wegwijzers naar de gebieden waar jij als persoon kunt groeien. En als je die groei bereikt, bereik je een nieuw niveau in het leven.


Angsten zijn dus eigenlijk leermeesters; loop er niet voor weg!


Omgaan met angst is een persoonlijke reis; een proces dat tijd en geduld vraagt. Er is geen one-size-fits-all benadering. In dit proces kun je je laten begeleiden door een ervaren coach. Het begrijpen van onze angsten en het actief zoeken naar manieren om ermee om te gaan, kan leiden tot een gezonder, gelukkiger en meer vervuld leven.


Interview van Personal-Mastery met Pim Janszen over angst

Wil je meer ontdekken over angst en hoe je er mee om kunt gaan?

Bekijk dan HIER onze Personal-Mastery Session met Pim Janszen over dit onderwerp op YouTube, of luister het HIER op Spotify.


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page