top of page
Zoeken

Ontdek hoe je in 7 stappen jouw comfort zone kunt doorbreken!

Bijgewerkt op: 30 apr. 2023

Dingen doen die buiten je comfortzone liggen, vinden mensen vaak spannend. En dat is voor de meeste mensen dé reden om het niet te doen. Zij kiezen daarmee voor het bekende; voor veiligheid en zekerheid.

Wat nu als je wel buiten jouw comfortzone durft te gaan. Wat zou er dan voor jou mogelijk zijn?

Als je in je comfort zone zit, dan doe je de dingen die bekend voor jou zijn en die je gewend bent. Je voelt je daar fijn en veilig bij en ervaart geen stress. Het leven is min of meer voorspelbaar. Nu klinkt dat op het eerste gezicht prettig. En het positieve van de comfort zone is ook dat die veilig en comfortabel voelt. Je kunt er bijkomen en bijtanken. De keerzijde is echter, dat je in jouw comfort zone waarschijnlijk niet uitgedaagd wordt om nieuwe dingen te proberen en te groeien. Het leven kan daardoor een enorme sleur worden. Je leeft wel, maar je lééft niet! Vaak weet je ook niet goed hoe je zaken in jouw leven kunt veranderen.

Op internet zijn vele quotes te vinden over wat er allemaal mogelijk is buiten jouw comfortzone. That is were the magic happens! Wellicht dat iets doen buiten jouw comfortzone als té uitdagend, te groots op jou over kan komen. Dat je het idee hebt dat je heel ver uit je comfortzone dient te gaan om die magic te vinden. Wees gerust, dat is niet nodig!

Volgens Karl Rohnke zijn er naast de comfort zone nog twee zones: de stretch zone en de panic zone.

In de stretch zone daag je jezelf uit om iets nieuws of onbekends te doen. In deze zone voel je je enthousiast, opgewonden, vol energie en motivatie. Hier ga je groei ervaren. Dit werkt overigens het beste wanneer je zelf het besluit neemt om jezelf ‘te stretchen’. Als de motivatie vanuit jezelf komt. Als je door iemand anders uitgedaagd of gedwongen wordt om dingen te doen in jouw stretch zone en je bent daar nog niet klaar voor, dan kun je in de panic zone komen.

In de panic zone wordt je overweldigd en ervaar je gevoelens van angst en stress. Je zult in de ‘vecht of vlucht’ modus op situaties reageren. Wat betekent dat je weg wilt lopen van de situatie, ertegen gaat vechten of bevriest om überhaupt iets te doen. Je voelt je zo oncomfortabel en overweldigd dat je geen groei zult maken.

Iedereen heeft zijn eigen comfort-, stretch- en panic zones voor verschillende aspecten van het leven en voor verschillende situaties. Om the magic in jouw leven te gaan vinden, kun je stap voor stap dingen gaan doen in jouw stretch zone. Maak het dus behapbaar voor jezelf. Hak een groot doel bijvoorbeeld op in kleinere stappen, zodat je jezelf positief kunt blijven motiveren om te gaan groeien.

Ga ontdekken en ervaren tot hoever je jezelf kunt stretchen zonder de grens naar de panic zone over te gaan. Het is ook goed om balans te vinden. Je hoeft jezelf niet continue stretchen; het is prima om af en toe weer naar jouw comfortzone te gaan om bij te tanken voordat je de volgende stap gaat zetten.

Door stap voor stap dingen te doen in jouw stretch zone, zal jouw zelfvertrouwen gaan groeien. Je zult je sneller comfortabel gaan voelen bij zaken die je eerder als te uitdagend beschouwde. Jouw comfort- en stretch zone zullen op die manier groeien, en jouw panic zone zal steeds kleiner worden. Op deze manier kun je stap voor stap het maximale uit jezelf én het leven halen!

Nu komt dit allemaal wellicht wat theoretisch op je over.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat er heel veel mogelijk is wanneer je hiermee aan de slag gaat. Je kunt je leven letterlijk een andere wending geven. Het is mij gelukt om mijn leven in relatief korte tijd enorm te veranderen. En ter inspiratie deel ik graag mijn persoonlijk verhaal met jou. In een beknopte versie 😉

Als klein kind was ik verlegen en onzeker. Ik voelde me het beste thuis op de achtergrond en was het braafste jongetje van de klas. Deze patronen zette ik voort op de middelbare school en het zal je dan ook niet verbazen dat ik niet bepaald de populairste jongen van de klas was.Op mijn 18e rond ik het VWO af en ga ik studeren. Niet omdat ik dat zelf nu zo graag wil. Integendeel: direct gaan werken en geld verdienen lijkt mij een uitstekend plan. Mijn ouders denken daar heel anders over. Braaf als ik ben, doe ik wat zij willen.

Na mijn studie start ik op mijn 22e met werken bij de overheid. Ik heb een goede, veilige en vaste baan met een heel mooi salaris. Mijn oude patronen zet ik voort. Ik verblijf het liefst op de achtergrond en doe er alles aan om in het plaatje van de perfecte werknemer te passen. Jarenlang kabbelt mijn leven voort, waarin ik gevangen zit in mijn comfortzone. Ik weet niet goed wat ik écht wil en durf ook geen risico’s te nemen om de dagelijkse sleur te doorbreken. Het doembeeld dat mijn leven zo voortkabbelt tot aan mijn pensioen doemt regelmatig op.

Wellicht herken je dat.

In 2012 krijg ik een relatie met Shirley. Zij is dan al volop bezig met persoonlijke ontwikkeling. Ik vind dat allemaal vaag en zweverig gedoe en geloof er niet in. Het is haar ding en dat is prima zo.

Als in oktober 2015 een broer van mij op jonge leeftijd voor mijn ogen overlijdt, besef ik meer dan ooit dat het leven een deadline heeft. Het duurt dan nog een aantal maanden tot medio 2016 als ik er klaar voor ben om mijn eerste stappen in persoonlijke ontwikkeling te zetten. En dan krijg ik ook de smaak te pakken! Samen met Shirley volg ik vele trainingen, seminars en workshops. Het opent mijn ogen en stap voor stap ga ik buiten mijn comfort zone. Mijn zelfvertrouwen begint te groeien en ik durf meer risico’s te nemen.

Eind 2017 zet ik een grote stap: ik neem ontslag. Al mijn zekerheden geef ik op en na meer dan 18 jaar verlaat ik de veilige haven.

Inmiddels hebben Shirley en ik twee bedrijven: Personal-Mastery en Property-Mastery. We doen wat we écht leuk vinden en mogen andere mensen begeleiden naar een leven vol zelfvertrouwen, passie, voldoening en geluk. We maken onze eigen keuzes en ervaren vrijheid. Ik zie mezelf als praktijkvoorbeeld van iemand die vastzat in zijn comfort zone en het gelukt is die te doorbreken. Hoe? Als ik terugkijk op de afgelopen periode, dan zijn er zeven essentiële stappen die ik gezet heb om te komen waar ik nu sta. Zeven stappen die ook jij kunt zetten om jouw comfortzone te doorbreken. Om daadwerkelijk aan de slag te gaan met jouw doelen en dromen. Hoe groot of klein die ook zijn.

Stap 1: Invest

Ik schrijf deze blog en sta waar ik nu sta omdat ik in 2016 het besluit heb genomen om te starten met persoonlijke ontwikkeling. De eerste stap die ik je adviseer om te zetten is dan ook om te investeren in jezelf. Lees boeken van succesvolle mensen, kijk inspirerende YouTube-video’s en investeer in live-events en trainingen. Stel je open, wees oordeelloos en haal eruit voor jezelf wat bij jou past.

Stap 2: Mindset

Sta jij positief in het leven, of valt er altijd wel wat te klagen? Zie jij altijd kansen of alleen de risico’s en bedreigingen? Heb jij zelf de regie over jouw leven, of overkomt het leven jou? Als je begint met investeren in jezelf is de eerste stap gezet. Je zult ontdekken welke impact gedachten, overtuigingen en angsten op jouw leven hebben. Met het veranderen van jouw mindset en van jouw oude patronen is er ook voor jou heel veel mogelijk!

Stap 3: Ambitions

Maak voor jezelf helder welke doelen en dromen je daadwerkelijk wilt realiseren. Groot en klein. Maak ze zo concreet mogelijk. Immers, als je niet precies weet waar je naartoe wilt, is het lastig navigeren. Je kunt doelen maken voor elk aspect van jouw leven, voor de korte, middellange en lange termijn.

Stap 4: Gameplan

Als jouw doelen helder zijn, kun je een plan gaan maken om die doelen te gaan realiseren. Welke stappen zijn nodig en in welk tempo? Welke hulpbronnen heb je nodig? Denk hier goed over na, zonder bezig te blijven in het uitwerken tot een perféct plan. Want daarin schuilt het risico dat je niet aan de volgende stap toekomt.

Stap 5: Implement

Nu wordt het spannend. Dit is een cruciale stap, waar het proces bij sommigen blijft steken. Als jij jouw leven wilt veranderen, als jij jouw doelen en dromen wilt realiseren, dien je ook écht actie te ondernemen. Je kunt nog zoveel boeken lezen, seminars bezoeken en plannen maken, maar als het daarbij blijft, gebeurt er niets. Waak ervoor dat jouw self-development geen shelf-development wordt. Dus als jouw gameplan eenmaal staat, ga dan over tot actie! ‘Start before you are ready’, wordt weleens gezegd.

Stap 6: Nourish

Persoonlijke ontwikkeling en groei gaan veel verder dan alleen het lezen van boeken of het volgen van een aantal seminars. Dat zijn belangrijke eerste stappen, maar blijf vervolgens jouw mindset onderhouden! Blijf investeren in jezelf; blijf groeien.

Stap 7: Enjoy

Geniet van jouw reis. Vier elk succes, klein en groot. Dit zal jouw mindset trainen op succes. Wees dankbaar, elke dag.

Nieuwsgierig naar meer?

In het e-book IMAGINE your best future ga je de zeven stappen ontdekken. Je kunt het e-book geheel gratis downloaden via: www.personal-mastery.nl/imagine-ebook


Shirley en ik wensen je heel veel plezier toe met het lezen. En uiteraard met het zetten van de eerste stappen om jouw leven een andere wending te geven!

831 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page